Mina barn får månadspeng. De får 300 kr i månadspeng. Det räcker inte långt…

Dom är så olika när det gäller pengar. HAN 12 år handlar nästan aldrig något, aldrig godis och småsaker. Han kan däremot plötsligt köpa någon dyr sak till sitt rum eller till datorn. Han sparar till en ny dator, han ska köpa den i lösa delar och bygga ihop själv säger han, för det blir mycket bättre pris än att köpa en komplett. Jag blir lite glad över tänket, som den snikmorsa jag är;)

HON 13 år gillar att ha fickpengar. Ända sedan hon var lite har hon älskat att gå till ”Lilla affären” som är den butik som finns här i ”byn” där vi bor. Hon tycker det är lyx att ha egna pengar och kunna köpa sig det hon känner för. Vilket ofta blir läsk, godis, fika i skolcafét mm. Och det är väl kanske sådant fickpengar ska vara till? Dock åker ju födelsedagspengar och annat också samma väg… Fast i somras köpte hon en egen begagnad Iphone för födelsedagspengarna för att hon så gärna ville ha just en sån.

Då behovet är så olika har jag infört arbetsuppgifter man kan göra för att tjäna ihop pengar. Dels för att hon behöver mer och jag tycker att 400 kr kan var en ok månadspeng. Dels för att jag inte vill höja den rakt av då jag i så fall ju gör lika till båda (skiljer bara 1 år). Han klarar sig utmärkt ju. Så jag valde att ge båda möjligheten. Vilket resulterat i att hon jobbade ihop 120 kr extra i februari och han inget.

Så nu kan man: plocka ur diskmaskinen 10 kr, gå lilla varvet med hundarna 10 kr, hänga en tvätt 10 kr, laga middag och plocka undan efter sig 20 kr.

Sen hjälper de förstås till med annat här hemma utan att få betalt. Vi är ju bara vi tre här hemma och vi städar tillsammans. De går ut med hundarna alltid när jag jobbat och sover. Barnen tar reda på sin tvätt själva så klart och fixar i sina skåp, de kan även köra igång en maskin tvätt om det är något de vill tvätta.

Hur gör ni? Lämna gärna ett avtryck så jag ser att du varit här. Min blogg är ju nystartad och jag har inte följare än, den är knappt publicerad. Men tror att jag haft besökare! Så spännande detta.

Ha en fin lördag! Snikmorsan

Annons

15 reaktioner på ”Månadspeng och lön

 1. Våra barn är vuxna sen länge och alla tre har fått med sig ett sunt förhållande till pengar. De hade månadspeng och ganska tidigt erbjöds de att städa huset mot en fast timpeng. Då höll de på så länge de orkade och oftast blev hela huset städat eftersom pengarna hägrade. Toppen för mig som dras med värk och för maken som har någon sorts psykisk städallergi.

  Nu är det barnbarnen det gäller och just nu är mellandottern på torpet med sina tre. Jag funderar på att ringa och erbjuda ungarna att plocka grenar på vår stora tomt, det finns massor varje vår. Frågan är hur jag ska prissätta den uppgiften. Kan tro att det passar alla tre, de är 3, 7 och 9.

  Gillad av 2 personer

 2. Intressant och inspirerande läsning. Våra söner är ju vuxna nu, men jag minns att de trots exakt samma uppfostran var såå olika – en ”Spara” och en ”Slösa”. Vi försökte ge dem ”goda vanor” gällande ekonomi och försökte lära dem att prioritera. – och jag tror vi lyckats 🙂

  Gillad av 2 personer

  1. Ja är man en bra förebild och försöker så lyckas man i de flesta fall tror jag🙂. Många växer upp med stor okunskap om ekonomi, tänk i lyxfällan!
   Sen är man ju personligheter som slösa och spara😂😂

   Gillad av 3 personer

 3. Min son är 15 och får 100 kr i veckopeng, pengar som han knappast spenderar, han får lite extra om han ex monterar en IKEA möbel vilket han är duktig på, men inte annars. Jag är ju en relativt ”gammal pappa”, närmar mig 60, som lyckats överföra sparsamhet och övervägande på vad jag lägger pengarna på till min son. Jag är inte snål, men kollar priserna noga i mataffärerna, varför köpa kaffe, ost eller tvättmedel när man vet att det snart kommer att dyka upp ett erbjudande.

  Gillad av 2 personer

  1. Ja men exakt!! Låter som Snikfarsan😂. Det är ju lite dit man vill komma. Har nog överfört mitt tänk till barnen också👍 Min som får också skruva IKEA möbler, han gillar det och jag hatar det. Vi hjälps åt med mycket här. Och behöver de till nåt särskilt så får de ju🙂

   Gillad av 2 personer

 4. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Vi i Sverige är så rika påstår vissa politiker. Men vad använder de pengarna till när det nu saknas resurser inom vård skola, omsorg och rättsväsendet med trygghetsskapande åtgärder (polis). Det mesta av vår lön går till skatt (direkt skatt, moms och punktskatter) vilket är i regel ca 2/3-delar av en inkomst. Staten är rik men ej den enskilde svensken. Vi på ULSANS anser att Snikmor liksom vi själva har förmåga att vända på slantarna för att få det till att ”gå ihop” och få mer guldkant på tillvaron. Inkomsternas storlek är inte alltid det mest viktiga utan då mer storleken på utgifterna.

  Gillad av 2 personer

  1. Så sant allt du skriver! Man får vända på kronorna som ensam mamma, ja inte bara då förstås! Det gäller många ju. Jag delar gärna med mig av tips, många bäckar små gör faktiskt en liten skillnad! 🙏

   Gillad av 2 personer

 5. Trevligt att du hitta till min blogg och gillade den, på så sätt hittade jag till dig!
  Känner igen mig med mina barn. Äldste sparade och sparade, yngste köpte och köpte. Idag är de 40 och 36 år och klara sin egen ekonomi bra.
  Trevlig söndagskväll!

  Gillad av 2 personer

 6. Kul med en blogg som handlar om att spara och investera. Jag gillar det tänket och tar upp ämnet i min blogg mellan varven. Men min blogg handlar om allt som kommer i min väg i livet och är därför inte specifik mot just ekonomi, som ändå är ett av mina större intressen. Jag gillar att återbruka, både att sälja av kläder/saker och att köpa om det finns något som jag behöver. Jag har en långsiktig dröm om ekonomisk frihet utan att för den sakens skull sluta jobba. På tal om månadspeng så läste jag om ett smart upplägg från ”Budgetmorsan” om att barnen fick välja mellan en summa att spendera fritt varje månad mot en högre månadspeng där de fick en lägre summa att spendera fritt men då istället fick resterande insatt på ett sparande i fonder. Kul idé. Jag gillar även din idé där barnen får tjäna ihop en större summa! Kul läsning!

  Gillad av 2 personer

  1. Tack! 🤗 Ja jag läste hennes inlägg om det också! Det är smart. Och kul se va ungarna väljer😉. Jag sparar dock till dem och de är delaktiga. Till jul mm får de också endel att sätta i aktier. Han har tex valt sas. Hon Nellie. Men jag sätter alltid in exakt lika åt dem så att det inte skiljer då de blir stora!
   Det kan nog bli en hel del vardag i min blogg också skulle hag tro:)

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s