Tillväxt….

Avanza – aktier och fonder

SAVR – fonder

att spara i aktier eller fonder

Historiskt har börsen gått upp 8% per år. Det betyder inte att det är någon garanti för att den alltid gör det. Men över tid, om man slår ut det så är det ett snitt.

Pengar du sparar på börsen ska inte vara pengar du behöver. De ska vara pengar du kan vara utan. Börsen kan gå ner, som tex förra våren då pandemin gjorde sitt intåg. Då gäller det att sitta still i båten och inte sälja – vilket många gör tyvärr, i panik. Det kallas FOMO – fear of missing out.

MEN den gången var de som INTE sålde utan fyllde på och köpte mer när det var låga priser på det mesta – rea på börsen – de största vinnarna! För börsen gick ju upp igen – som den alltid gör till slut. Men man vet inte när… Så då gäller det att inte få panik, att man inte behöver pengarna. Det är därför du inte ska ha pengar du behöver där. Sådana pengar ska du ha på ett tillgängligt buffertkonto.

TRYGGT – Det gäller att ha ett sparande som är tryggt men ändå ökar. Lagom risk alltså. Man bör ha ett differentierat sparande. Det betyder att man har riskspridning och en blandning av fonder och/eller aktier inom olika sektorer och geografisk täckning.

Om man känner att man inte kan vill har tid eller vågar köpa aktier så är fonder det bästa alternativet.

FONDER – Fonder är ju en samling aktier men där någon som är proffs på aktier förvaltar den. Alltså bevakar, köper och säljer aktier i fonden.

Viktigt att titta på är fondens avgift. Aktivt förvaltade fonder har en högre avgift än så kallade indexfonder som har samma innehåll och låter detta följa marknaden. Det kan dock löna sig att ha en fond med hög avgift om den går bra och ökar i värde mer än index.

När man väljer fond så är det viktigt att läsa på om den. Tar reda på så mycket man kan så att man vet vad man investerar i. Det kan man göra på Avanza, din bank eller SAVR som har fonden. Där finns bra information om fonden, dess risk, innehav och historiska utveckling.

AKTIER – är svårare. Här köper du ju in dig med andelar i bolaget. Man kan välja stabila aktier i bolag som gått och går bra och förmodligen kommer att öka med tiden i olika grad. Man kan också investera i mindre bolag som man tror kommer att öka och gå bra framåt.

Innan man köper en aktie bör man ta reda på vad de gör, bolagets ekonomi och framtidsutsikter.

UTDELNING -Det finns också utdelningsaktier. Det är aktier bolag som delar ut en de av sin vinst till aktieägarna. Det är av dessa man kan bygga en ”Pengamaskin” som det kallas och har blivit populärt. Drömmen är i slutändan för många att kunna leva på sina utdelningar. För att kunna göra det måste du dock ha väldigt mycket aktier och många miljoner investerade. Men ett tillskott i kassan går det ju absolut att få!

Visste du att:

  • Om du sparar 2000 kr/mån i 30 år så har du 720 000 kr.
  • Om du investerar 2000/månad i 30 år så har du 2 835 000 kr. (Räknat på 8% avkastning)
  • Har du 50 000 kr på ett sparkonto i med 1% ränta i 10 år växer de till ringa 55 231 kr.
  • Har du 50 000 kr i en fond med 8% avastning i 10 år så växer de till hela 107 946 kr.

Annons