Snöbollseffekten får pengar att växa!

Sparar du? Om inte så är det dags att börja! Du kommer att tacka dig själv i framtiden.

Du behöver inte spara jättemycket men du behöver spara något. Helst så mycket det går – så kommer dina pengar att växa fortare. Men det bästa sparandet är det som blir av och hellre lite än inget alls.

Att investera på börsen är alltid en risk, för pengarna kan gå ner. Med tiden har de dock alltid gått upp igen och över tid ökat. Därför gäller det att sätta pengar där som man kan klara sig utan. Man ska spara på lång sikt – för att inte hamna i situationen att du behöver pengarna och precis då har börsen en svacka.

En fond tycker jag är det bästa alternativet att spara i om man är ny på börsen. En fond består av en massa aktier. Men det fina med en fond är att du inte behöver bry dig om den. Det sitter nämligen snubbar som är proffs på aktier och köper och säljer i fonden för att den ska gå så bra som möjligt! Då är fonden aktivt förvaltad. Det finns passivt förvaltade fonder också, då är de här snubbarna inte inne och ändrar så ofta utan man har bestämt vad som ska ingå och låter det utvecklas i sin takt. Aktivt förvaltade fonder kan ha en lite dyrare avgift men det handlar om småpengar i förhållande till hur mycket mer en aktivt förvaltad fond kan öka dina pengar i värde.

Jag kommer att skriva mer om fonder och aktier varefter jag bygger ut sidan. Bland mina länkar finns också länk till att AVANZA som jag tycker är ett bra och roligt ställe att spara på. Avanza har en bra app där du kan ha full kol på allt. Man ser statistik och det är smidigt att köpa och sälja aktier om du vill prova det. Du startar ett konto på 3 minuter och sedan kan du föra över pengar dit enkelt från din bank eller med Swish. Du kan även börja fondspara från din bank, titta i din bankapp! Där kan du enkelt öppna ett fondspar.

Nu finns också Sigmastocks.

”Med Sigmastocks är det enklare än någonsin att spara i aktier. Det är en världsunik spartjänst, som är först med att kunna erbjuda ett helt automatiserat aktiesparande i en portfölj som skräddarsys efter dig och dina preferenser. Att komma igång är enkelt och tar bara några minuter, sedan sköter sparandet sig själv: från köp till optimering av din eller dina portfölj. Allt till en av marknadens lägsta avgifter.

Mitt bästa tips är att fondspara på SAVR där avgifterna på fonder lite billigare än på på andra banker. Jag kommer att ha länk till SAVR bland mina länkar sedan.

Har du inget sparande så SÄTT INGÅNG! 200 kr/månad eller 500 kr/månad räcker, bara det är något. Redan där har ju din första passiva inkomst och ytterligare en inkomstkälla! OM du sätter pengarna i en bra fond. Du kommer se att de ökar om fonden går bra!

Läs gärna mer om fonder och titta hur de gått historiskt så får du dig en bild. Investeringar är alltid en risk men över tid har börsen som sagt i snitt ökat 8% per år. Det finns fonder om förra året ökade med över 100%! Dvs satte du in 10 000 kr i början av året så skulle det vara värt över 20 000 nu. Innan du väljer en fond så läs på om den, om risk och hur den gått historiskt. Även vilken typ av aktier den investerar i kan vara bra att ha koll på.

Ränta på ränta – så här funkar det:

8% ränta per år historiskt sett
Det är så mycket som börsen gått upp med i snitt varje år historiskt sett. Fonder ska man ha under en lång tid.

I mina exempel kommer jag att räkna med att du sparar 1000 kr i månaden. Det gör skillnad över tid. Det bästa är att ha en automatisk dragning från lönekontot det datumet lönen kommer in. Då märker man inte att man sparar och det blir alltid av. Pengarna ska sättas in på en fond som är lagom trygg men ändå ger avkastning

1000 kr/månad blir 12000 på ett år. Börsen, alltså aktier och fonder, har historiskt sett ökad med 8% per år. Det betyder att pengarna på ett år historiskt sett i snitt ökat i värde med 960 kr. Då har du 12 960 kr, fortsätter du ett år till så har det första årets 12000 kronor ökat med ytterligare 8% till 13988 kr, och årets 12000 till 12960. Efter 2 år har du alltså nästan 27 000 kr! OBS! Detta är förstås ett exempel.

Avanza och SAVR
Jag har inte mycket sparande kvar på min bank. Jag sparar i fonder och aktier på Avanza. Det är mycket bra upplagt – lätthanterligt. Jag har även börjat spara lite i några fonder på SAVR, de har bara fondspar men till lägre avgift än bankerna och Avanza. Jag har ett par fonder här som har hög avgift, så de blir lite billigare i och med att de sitter hos SAVR. Jag kommer att ha en länk till SAVR på mitt länkkonto sedan när sidan är igång.

Högriskfonder – högavkastande fonder
Jag har gärna mina pengar i högriskfonder. De ger så mycket mer i avkastning än en lågriskfond. Jag vill att mina pengar ska växa fort. De pengar jag har där är inte pengar jag behöver just nu. Jag har ett buffertkonto på min bank där jag har pengar om jag plötsligt skulle behöva köpa något till hushållet om det går sönder. Eller om jag behöver laga bilen. Bäst är dock att ha en blandning av lågrisk och högrisk i sin fondportfölj.

Annons